Sayfalar

4 Nisan 2013 Perşembe

CV'de neler olmalı, iyi bir özgeçmiş örneği


CV kısaltmadır ve açılımı Curriculum vitae ‘dir. Curriculum vitae; hayat döngüsü demektir. Türkçe’ye özgeçmiş olarak çevirebiliriz.

CV öylesine önemlidir ki kimi zaman 2 adaydan biri diğerine göre aslında fazla daha uygunken; kendini doğru anlatım eden, güzel 1 CV ıle adaylar birbirlerinin önüne geçebilirler. Yapılan araştırmalarda ışverenlerin CV’nin ıçeriğinden evvel CV’nin biçimine baktıkları önemle ortaya çıkmıştır. Bu yüzdendir ki CV hazırlama süreciniz belki de amel arama sürecinizin en ehemmiyetli bölümüdür. şimdi gelelim CV Nasıl Hazırlanır? sorunuzun yanıtına.
İşveren CV’de ne görmek ister? Temele indiğimizde 1 kaç soru karşımıza çıkıyor:
kişinin esas özellikleri: ismi, yaşı, uygar durumu, fotoğrafı, askerlik durumu
kişinin ayırt edici özellikler: tahsil vaziyeti, evvelki amel deneyimleri, hususi beceleri & yetenekleri, sertifikaları
kişinin beklentileri: Maaş beklentisi, pozisyon beklentisi, kuruluş beklentisi öncelikle CV’nizin bu esas sorulara ve beklentilere karşılık vermesi gerektiği gibi her noktada ayrım yaratıyor olması gerekiyor. CV hazırlarken o anda amel verenin elinde yüzlerce CV olacağını hayal edin ve sizi görüşmeye çağırması ıçin ona neden vermeye çalışın.
Özgeçmişinizi hazırlarken esas olarak şu bölümlerden oluşturacaksınız;

Kişisel Bilgiler
Profesyonel Deneyim
Eğitim & Kişisel Gelişim
İşle ilgili Beceriler
Referanslar

Yukarıdaki bölümleri oluştururken mutlaka doğru bilgiler verin. Referansların da ya eski çalıştığınız işyerlerinden yöneticiler ya da piyasada tanınmış firmalardan yöneticiler olmasına itina gösterin. Arkadaşınızı ya da akrabanızı referans olarak yazmanı hiç 1 şey anlatım etmediği gibi sizi amatör gösterir. Referans gösterirken mutlaka size karşı olan profesyonel yakınlığını da belirtin.
Özgeçmişinizi hazırlarken mutlaka; her başvurduğunuz pozisyon ıçin ayrı CV hazırlayın; alakalı pozisyon ıçin lüzumlu özellikleri CV’de barındırın.
Özgeçmişinizin tutarlı ve dayanıklı olmasına dikkat edin.
CV’nizi %100 doğru ve eksiksiz bilgilerle donatın. Unutmayın ışverenin kafasında soru ışareti oluştuğu anda başka CV’lere geçecektir.
CV hazırlarken amacınızın mülakata kalmak olduğunu da unutmayın!
güçlü yönlerinizi ön plana çıkarın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder